fbpx

Yritystoiminnan lopettaminen

Yritystoiminnan lopettaminen

Yrityksen lopettaminen on edessä, mikäli yritys­toiminnalle ei löydy jatkajaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi kuolinpesän asemaa ja yritystoiminnan lopettamista eri yhtiömuodoissa.

Se, miten yritystoiminta lopetetaan, riippuu yhtiömuodosta. Osakeyhtiöillä on erilaiset määräykset kuin toiminimillä. Samoin kuolinpesän rooli yrityksessä on erilainen eri yhtiömuodoissa.

Yrityksen yhtiömuoto selviää esimerkiksi maksuttoman YTJ – Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän haun kautta. Erilaisia yhtiömuotoja ovat:

  • Toiminimi/ammatinharjoittaja
  • Osakeyhtiö
  • Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Toiminimi / ammatinharjoittaja

Kuolinpesän rooli

Yritystoiminta siirtyy kokonaisuudessaan osituksen tai perinnönjaon kautta. Kaikki toiminimen velat tulee maksaa ja varallisuus luovutetaan myymällä se tai siirtämällä se kuolinpesälle yksityisottona.

Toiminimen lopettaminen

Lopettamisilmoitus tulee tehdä kaupparekisteriin ja Verohallinnolle. Ilmoitus tehdään Y6-paperilomakkeella eli kuolinpesä ei voi tehdä ilmoitusta sähköisesti. Ilmoituksen allekirjoittaa kuolinpesän osakas tai hänen valtuuttamansa henkilö. Ohjeet ja lomake löytyvät täältä >>

Osakeyhtiö

Kuolinpesän rooli osakeyhtiössä

Ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty, osakkeiden omistus siirtyy kuolinpesälle, mutta asema yrityksessä ei periydy. Jos kyseessä on yhden henkilön osakeyhtiö, ottaa hallituksen varajäsen hallitusvastuun. Pesä ei voi hoitaa yhtiön asioita hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana, vaan tehtävään on valittava luonnollinen henkilö.

Osakeyhtiön lopettaminen

Jos yrityksen jäljellä olevat varat halutaan jakaa, on yhtiö purettava selvitysmenettelyllä. Lue lisää selvitysmenettelystä täältä >> 

Yhtiön voi myös jättää passiiviseksi, jolloin yhtiö poistetaan rekisteristä, kun tilinpäätösasiakirjoja ei toimiteta. Tällaisen yhtiön varat saa jakaa vasta 5 vuoden kuluttua ja silloinkin vain, jos yhtiöllä ei ole tunnettuja velkoja ja varoja on enintään 8 000 €.

Avoin yhtiö / Kommandiittiyhtiö

Kuolinpesän rooli yhtiössä

Yrityksen omistus ja hallinta siirtyy kuolinpesälle. Kuolinpesä voi liittyä yhtiömieheksi tai luopua yhtiöosuudesta ja tehdä lopettamisilmoituksen. Kaikissa tapauksissa on tehtävä ilmoitus muutoksista kaupparekisteriin.

Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön lopettaminen

Yhtiön purkamisesta ilmoitetaan Y5-lomakkeella. Tutustu tarkasti lomakkeen täyttöohjeisiin ja tarvittaviin liitteisiin. Lisätietoja ja lomake löytyvät täältä >>

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus, kun uusi artikkeli julkaistaan

Antamiasi tietoja käytetään ainoastaan uusista julkaisuista tiedottamiseen. Tutustu Tietosuojaselosteesteen.