fbpx

Keneltä voi kysyä?

Keneltä voi kysyä

On olemassa tahoja, joiden puoleen voi ja kannattaa kääntyä silloin, kun tarvitaan tietoja yrityksen tilasta yrittäjän kuoleman tai vakavan sairastumisen jälkeen.

Tässä artikkelissa käymme läpi tapoja löytää oikeat kontaktit.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa perehtyä kaikkeen yritystoimintaan liittyvään paperiaineistoon, jonka vain löydätte. Aineistoja voi löytyä niin yrityksen toimipisteestä kuin myös yrittäjän kotoa.

Laskut ja muut tositteet paljastavat yleensä paljon tärkeitä asioita, kuten kirjanpitäjän yhteystiedot ja käytössä olevat puhelin- ja internetpalvelut.

Tahoja, joiden puoleen voitte kääntyä

  • Kirjanpitäjä
  • Kollegat ja yhtiökumppanit
  • Yritysneuvonta ja järjestöt
  • Verottaja
  • PRH

Kirjanpitäjä

Jos yrityksen kirjanpito on ulkoistettu, on kirjanpitäjä se henkilö, joka tietää yrityksen asioista ”kaiken”. Tai ainakin sen virallisemman puolen eli tärkeimpien yhteistyökumppaneiden nimet, verotukselliset asiat ja yritykset, joiden kanssa on solmittu sopimuksia.

Kirjanpitäjän yhteystietoja voi etsiä laskulta, jossa puhutaan mm. aineistoista, vienneistä, tilinpäätöksestä ja alv-ilmoituksista.

Kollegat ja yhtiökumppanit

Myös yksinyrittäjällä on yleensä joku henkilö, jonka kanssa hän jakaa yritystoiminnan ilot ja surut. Tämä henkilö voi olla yrityksen työntekijä tai osaomistaja. Hän voi olla myös kollega toisesta, saman alan yrityksestä.

Yrityksen omistajatiedot saa selville kaupparekisteriotteesta, jonka voi hankkia Asiakastiedon kautta. 

Työntekijöihin, ystäviin ja kollegoihin saa yhteyden menemällä tapaamaan heitä paikan päälle toimipaikkaan tai laittamalla viestiä puhelimitse tai sosiaalisen median kautta.

Yritysneuvonta ja -järjestöt

Kansallisesta Suomi.fi neuvontapalvelusta voi tiedustella ohjeita yritystoiminnan lopettamiseen. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta.

Mikäli yrittäjä on jonkun yrittäjäjärjestön jäsen, voitte saada järjestön kautta neuvoja yritystoiminnan lopettamiseen ja kontakteja, jos päätätte myydä yrityksen.

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu on jäsenille tarjottava maksuton palvelu.

Verottaja

Verottajalta voi saada pyynnöstä nähtäväksi yrityksen ja yrittäjän henkilökohtaiseen verotukseen liittyvät tiedot, kuten veroilmoitukset ja verotuspäätökset. Näistä käy ilmi mm. varallisuuteen ja velkoihin liittyviä tietoja, joiden avulla yritystoiminnan myyminen tai lopettaminen helpottuu.

Tietojen saamikseksi tulee olla yhteydessä lähimpään verotoimistoon. Tarvitset mukaan asiaankuuluvat asiakirjat, kuten valtakirjat.

PRH

Patentti- ja rekisterihallituksen kautta voit tilata asiakirjoja, kuten kaupparekisteriotteen ja osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen ja säännöt. https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/tietopalvelut/asiakirjatilaus.html

Tiedoista käy ilmi yrityksen omistajatietojen lisäksi se, mitä yrityksen yhtiöjärjestyksessä sanotaan osakkeiden myynnistä ja luovutuksesta.

Tilaa sähköpostiisi ilmoitus, kun uusi artikkeli julkaistaan

Antamiasi tietoja käytetään ainoastaan uusista julkaisuista tiedottamiseen. Tutustu Tietosuojaselosteesteen.